Wednesday, 5 November 2014

Restoran Seafood di Senibong, Johor Bahru

Cuti Deepavali kali ini sangat panjang....5 hari tuuuu....dan yang paling seronok, abang aku yg handsome itu ajak ke bumi Temasik. Kiranya macam percutian yang ditaja gitu :)
Tapi sebelum itu, singgah makan malam dulu di Senibong Seafood Johor Bahru. Tempat yang terkenal di JB dengan makanan laut.

Dari JB ke Senibong lebih kurang 15 minit saja. Guna saja GPS dan taip Senibong Seafood Village atau kordinasinya 1.485069,103.817196 
Kalau tidak ada GPS, boleh ikut jalan lama atau melalui lebuhraya bertingkat. Paling mudah, ikut saja Lebuhraya EDL yang bermula dari CIQ Kastam JB tu. Kemudian ambil persimpangan Permas Jaya semasa berada di atas EDL. Akan sampai di satu persimpangan yang di sebelah kiri ada Jusco Aeon Permas Jaya. Belok kanan (lihat signboard Kg Senibong) dan jalan terus. Ikut saja signboard itu hinggalah kita sampai ke kawasan pantai. Ada lebih kurang 5 - 6 buah restoran seafood di situ. Tempat letak kereta bukan percuma....sila bayar RM2.00 ok..
Oleh sebab restoran ini terletak di kawasan perkampungan, maka ada surau kuning di situ utk kemudahan beribadat. Restoran di sini beroperasi dari jam 4.00 petang hingga 1.30 pagi.

p/s: abaikan tarikh gambar yg terlewat sehari 😁

Kami pilih restoran paling hadapan....perut sudah berdondang sayang.

Pilihan pelbagai ketam bersaiz besar

Ikan kurang fresh sebab dah innalillah dan letak ais

Che kakak ipar lawa sedang pilih lobster

Udang....kerang....semua ada....sila pilih dan bayar. Sebelum itu, pastikan timbangan tepat...tak mau tipu tipu...


Abe di lorong antara restoran

Ketam ada lobster pun ada


Cek harga dulu sebelum pilih

Ketam Alaska.....macam tak berani saja nak makan..warna cantik sangat

Hahh....orang kata wajib rasa nasi lemak kat sini. Tetapi, memang sedap dan menepati citarasa aku yang sedang lapar teramat..

Errr...tersilap ambik terlalu banyak kerang bakar. Total RM74 yang tidak habis dimakan....membazir!

Sotong goreng tepung. I dont like sotong....sebab che Hanida kata, sotong mengambil masa seminggu untuk dicerna..

Air kelapa dalam gelas besar.....jangan salah pesan..nanti dia hantar air kelapa saiz besar..

Ikan masak sambal atau sweet sour ni?Aku seorang saja yang beriya-iya makan ikan ni....
I love fish 😍

Lobster masak butter...macam kurang sesuai dan kurang sedap...isi lobster pun agak liat sikit. Kalau restoran seafood di Kota Kinabalu, lobster terkenal dgn masak sambal, dan kalau nak, kepalanya boleh buat sup...yummy..

Ketam sambal....hingga ke kulit terakhir kumakan 😁


Daku ratah lauk hingga lupa diri 😁😁😁😁

















No comments:

Post a Comment

Krabi Hari Ketiga

Sewa dan naik motor? Macam berani ajelah. Walhal dalam seumur hidup, baru sekali aku naik motor. Itupun tak sampai 1 kilometer :D Ok pengala...